Luomusertifikaatit

Luomusertifikaatteja myöntävät erilaiset organisaatiot ja viranomaiset eri maissa. Tässä on joitakin tunnetuimpia luomusertifikaatteja ja niiden myöntäjiä:

  1. EU:n luomumerkki (EU Organic): Euroopan unionin alueella myytävät luomutuotteet merkitään vihreällä lehtilogolla, jossa lukee ”EU Organic”. Tätä merkkiä myöntää Euroopan unionin jäsenmaiden valvontaviranomaiset.
  2. USDA Organic: Yhdysvalloissa luomutuotteita sertifioidaan USDA:n (United States Department of Agriculture) Organic-ohjelman mukaisesti. USDA Organic -merkki osoittaa, että tuote täyttää Yhdysvaltojen luomutuotantoa koskevat vaatimukset.
  3. Soil Association Organic: Iso-Britanniassa Soil Association on yksi johtavista luomusertifikaattien myöntäjistä. Sen luomumerkki osoittaa, että tuote on tuotettu Iso-Britannian luomutuotannon standardien mukaisesti.
  4. Naturland: Naturland on kansainvälinen luomusertifiointiorganisaatio, joka sertifioi luomutuotteita ympäri maailmaa. Sen sertifiointi perustuu tiukkoihin luomutuotantoa koskeviin vaatimuksiin.
  5. Demeter: Demeter on biodynaaminen luomusertifikaatti, joka korostaa ekologista ja holistista lähestymistapaa maatalouteen. Demeter-sertifikaatti myönnetään tuotteille, jotka täyttävät biodynaamisen maatalouden periaatteet.

Lisätietoa luomusertifikaateista ja niiden myöntäjistä voi löytää seuraavilta tahoilta:

  • Sertifiointiorganisaatiot: Luomusertifikaatteja myöntävät organisaatiot tarjoavat yksityiskohtaista tietoa sertifikaattien vaatimuksista ja prosessista. Näitä tahoja ovat esimerkiksi EU:n jäsenmaiden valvontaviranomaiset, USDA, Soil Association, Naturland ja Demeter.
  • Verkkosivustot: Monilla sertifiointiorganisaatioilla on omat verkkosivustonsa, joilta voi löytää tietoa luomusertifikaateista ja niiden merkityksestä. Näiltä sivustoilta voi löytyä myös tietoa luomutuotteiden valmistajista ja tuottajista.
  • Kuluttajaliitot ja ympäristöjärjestöt: Kuluttajaliitot ja ympäristöjärjestöt voivat tarjota tietoa luomutuotteiden sertifioinnista sekä vinkkejä eettisen ja ympäristöystävällisen ostamisen tueksi.

On hyvä tarkistaa kunkin maan tai alueen omat luomusertifiointijärjestelmät ja merkit, koska ne voivat vaihdella eri maissa. Lisäksi tarkempi tieto luomusertifikaateista ja niiden myöntäjistä löytyy yleensä sertifiointiorganisaatioiden verkkosivuilta.

Mitä Luomumerkki tarkoittaa

Luomumerkki pakkauksessa kertoo, että elintarvike on tuotettu EU:n luomuehtojen mukaisesti. Eikä kyseessä ole mikä tahansa järjestelmä, vaan luomu on osa EU:n lainsäädäntöä. Samat säädökset ovat voimassa kaikissa EU-maissa. Myös EU:n ulkopuolelta tuotavien luomutuotteiden on täytettävä samat vaatimukset.

EU:n luomumerkin voi saada elintarvikkeille, alkoholille sekä lemmikkieläinten ruuille, mutta esimerkiksi kosmetiikalle tai vaatteille sitä ei voi saada. Myös kosmetiikka tai vaikkapa luomupuuvilla voi silti olla luomua, mutta sertifiointijärjestelmä on eri.

Luomumerkki eli virallisemmin EU:n luomutunnus on ollut käytössä vuodesta 2010 ja sen käyttö on pakollista kaikissa EU:ssa valmistetuissa valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa.

Mistä luomumerkin koodi kertoo?

Olet ehkä miettinyt, miksi vaikkapa luomujauhopussissa on luomumerkin kanssa koodi, esimerkiksi FI-EKO-201 ja teksti ”Suomen maataloudesta” tai ”EU:n ja muusta kuin EU:n maataloudesta”. Koodi on valvontalaitoksen tunnusnumero, joka on ilmoitettava luomumerkin yhteydessä ja lisäksi merkitään tieto, missä tuotteen maataloudesta peräisin olevat ainesosat on tuotettu.

Merkintää ”Suomen maataloudesta” voidaan käyttää, jos vähintään 95 % maataloudesta peräisin olevista ainesosista on tuotettu Suomessa. Niinpä esimerkiksi Suomessa paahdettu ja jauhettu luomukahvi merkitään ”muusta kuin EU:n maataloudesta”, koska luomukahvipavut tulevat esimerkiksi Etelä-Amerikasta ja suomalaisista luomumarjoista valmistettu hillo ”EU:n ja muusta kuin EU:n maataloudesta”, koska luomusokeri tuodaan usein Euroopan ulkopuolelta.

Luomusäädösten noudattamista valvovat Suomessa viranomaiset. Kullakin valvontalaitoksella on oma tunnuksena. Pakkaukseen merkitään sen viranomaisen tunnus, joka on valvonut luomutuotteen viimeisen tuotanto- tai valmistusvaiheen. Eri EU-mailla on omat käytännöt siihen, mikä on valvova viranomainen, mutta säännöt ja jäljitettävyyden vaatimus ovat samat.

Maataloustuotteet
Valvova viranomainen: ELY-keskukset, tunnus FI-EKO-101-115 (viimeinen numero viittaa ELY-keskukseen)

Jalostetut elintarvikkeet
Valvova viranomainen: Ruokavirasto, tunnus FI-EKO-201

Alkoholi
Valvova viranomainen: Valvira, tunnus FI-EKO-301

Ahvenanmaan tuotanto
Valvova viranomainen: Ahvenanmaan maakuntahallitus, tunnus FI-EKO-401

Lue lisää: RUOKAVIRASTO

Lue lisää: KAIKKIEN EU-MAIDEN LUOMUVALVOJAT