Luomutuotteet – miten tunnistat ne?


Luomutuotteita on tarjolla monenlaisia, kattamaan eri ruokaryhmiä ja muita maataloustuotteita. Tässä on joitakin yleisimpiä luomutuotteita:

  1. Luomuviljelytuotteet: Luomukasviksia ja -hedelmiä, kuten omenia, banaaneja, tomaatteja, salaattia ja porkkanoita, on saatavilla usein laajasti. Luomu viljellään myös viljaa, kuten vehnää, riisiä, kauraa ja ohraa.
  2. Luomuliha ja luomukananmunat: Luomueläintuotannossa kasvatetut lehmät, sianliha, kananliha ja kananmunat ovat yleisiä luomutuotteita.
  3. Luomumaitotuotteet: Luomulehmien maidosta valmistetut maito, jogurtti, juusto ja voi ovat suosittuja luomutuotteita.
  4. Luomukala: Luomukalan tuotanto perustuu kestävään vesiviljelyyn, jossa käytetään luonnonmukaisia rehuja ja minimoidaan ympäristövaikutukset.
  5. Luomumausteet ja -mausteseokset: Luomulaatuiset yrtit, mausteet ja mausteseokset tarjoavat luonnollisia makuja ruokiin.
  6. Luomuvalmisruoat: Monet valmistajat tarjoavat luomumerkittyjä valmiita ruokia, kuten keittoja, säilykkeitä ja välipaloja.

Miten tunnistat luomutuotteet:

  • EU:n vihreä luomumerkki: Euroopan unionin alueella myytävät luomutuotteet on merkitty vihreällä lehtilogolla, jossa lukee ”EU Organic”. Tämä sertifiointi osoittaa, että tuote täyttää EU:n luomutuotantoa koskevat vaatimukset.
  • Kansalliset luomumerkit: Joissakin maissa, kuten Saksassa ja Ranskassa, on omia kansallisia luomumerkkejä, jotka osoittavat, että tuote on tuotettu kyseisen maan luomutuotantoa koskevien standardien mukaisesti.
  • Luomusertifikaatit: Monilla luomutuotteiden valmistajilla ja viljelijöillä on omia luomusertifikaatteja, jotka osoittavat, että tuote täyttää tietyt luomutuotantoa koskevat vaatimukset.
  • Luomukaupat ja luomumerkityt osastot: Useimmissa supermarketeissa ja ruokakaupoissa on erilliset osastot tai hyllyt, joilla on luomumerkityt tuotteet. Luomukaupoissa, luomutorilla ja lähiruokakaupoissa on usein laajempi valikoima luomutuotteita.

On tärkeää lukea tuoteselosteet ja pakkausmerkinnät tarkasti varmistaaksesi, että tuote on sertifioitu luomutuote.